При над 10% от проверките в рискови сектори се установяват работещи без трудови

...
При над 10% от проверките в рискови сектори се установяват работещи без трудови
Коментари Харесай

Работещи без договори в над 10% от проверките в рисковите сектори

При над 10% от проверките в рискови браншове се установяват работещи без трудови контракти, демонстрираха резултатите от специфична инспекционна акция за предварителна защита на недеклариран труд, оповестяват от „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ).

При 1133 бр. инспекции в питейни заведения и заведения за хранене, завършени през месеците юни и юли 2022 година от контролните органи на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ („ ИА ГИТ “) са установени 150 лица без подписани трудови контракти.

Констатираните при тези инспекции нарушавания на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по възнаграждение на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските, декларират още от „ ГИТ “, като прибавят, че тези нарушавания също основават предпоставки за укриването на налози и осигуровки от работодатели и работещи в бранша.

Резултатите от акцията за следващ път потвърждават, че ресторантьорството е измежду високорисковите отрасли по отношение потреблението на нерегламентирани практики на пазара на труда, дружно с хотелиерството, строителството и селското стопанство. За седемте месеца на годината са извършени 15 735 бр. проверки във високорисковите по повод недекларирания труд браншове строителство и селско стопанство, както и по специфичната мярка за надзор по законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения. Това са към 70% от всички инспекции - общо 24 220 бр. за интервала.
 istock istock
Установените случаи на работа без трудови договори при всички осъществени през интервала инспекции са 1714 бр. От пресцентъра на ГИТ прецизират, че Инспекцията по труда непрекъснато работи и за усилване на съдействието с Националната организация за приходите (НАП) посредством продан на информация и взаимни дейности.

През тази година двете институции реализират съвместна кампания за справяне с недекларирания труд, като в границите на акцията досега контролните органи на Инспекцията по труда са направили 484 бр. взаимни инспекции с Национална агенция за приходите и 129 бр. по самодейност на Приходната организация. На Национална агенция за приходите е предоставена информация за резултатите от контролната активност на ИА ГИТ в над 250 предприятия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР